Mine værktøjer

Bedre katalysatorer til PEM brændselsceller

Overskrift Bedre katalysatorer til PEM brændselsceller
Projektets titel PEMFC katalysatorer for øget aktivitet og forlænget levetid (CATBOOSTER)
Kontakt DTU Energikonvertering, Qingfeng Li,
tlf. 4525 2318, e-mail QFLi@dtu.dk
Emne Brændselsceller
Forskningspulje PSO
Sagsnummer ForskEL-2011-1-10669
Tilskud kr. 16.000.000
Slut 1. kvartal 2014
Omtalt i FiB nr 48-2014
Beskrivelse

DTU Energikonvertering har udviklet en række nye materialer til PEM brændselsceller, der har forbedret cellernes ydeevne og levetid.

Projektet har fokuseret på udviklingen af nye katalysatorer og tilhørende teknologier til PEM brændselsceller. Der er blandt andet udviklet:

  • Metalcarbider og kulstofnanorør dopet med keramer, der har vist overlegne egenskaber og lang levetid som support for nanokatalysatorer
  • Legeringer af platin med overgangsmetaller, som for eksempel polykrystalinsk Pt5Gd der udviser fem gange højere katalytisk aktivitet sammenlignet med rene platinkatalysatorer
  • En ny type katalysator der ikke indeholder ædelmetaller, og som har vist høj aktivitet for iltreduktion i både sure og basiske miljøer.

De nye materialer er blevet inkorporeret i gasdiffusions- elektroder, der er en af nøglekomponenterne i brændselsceller. Materialerne er blevet testet i både høj- og lavtemperatur PEM brændselsceller – begge er en del af den danske brændselscellestrategi. Testene har vist et signifikant potentiale for forbedring af både aktivitet og levetid af brændselsceller. Yderligere undersøgelser og udvikling af materialerne er planlagt af de industripartnerne og universiteterne, der har deltaget i projektet.

Links til yderligere information
Handlinger tilknyttet webside