Mine værktøjer

30-40 procent mere biogas med ekstrudering

Overskrift 30-40 procent mere biogas med ekstrudering
Projektets titel Forbehandling med ekstrudering før biogas produktionen
Kontakt Aarhus Universitet, Maibritt Hjorth,
tlf. 4082 5988, e-mail maibritt.hjorth@agrsci.dk
Emne Biomasse/biobrændsler
Forskningspulje PSO
Sagsnummer ForskEL-10620
Tilskud kr. 3.410.000
Slut 2. kvartal 2014
Omtalt i FiB nr 49-2014
Beskrivelse

Resultaterne fremgår af et ForskEL-projekt, hvor forskere ved Aarhus Universitet har undersøgt, hvordan mekanisk forbehandling med en ekstruder kan øge biogasproduktionen mest muligt.

En ekstruder er i princippet et rør med en skrue, som kan flytte biomassen fremad gennem røret. På skruen kan der også være monteret andre elementer, som for eksempel ælter biomassen, eller sammenpresser biomassen, og dermed øger opholdstiden i ekstruderen.

Den mest lovende opbygning af ekstruderen har vist sig at bestå af flere mindre sektioner, der ælter biomassen, hvorefter biomassen til sidst presset sammen i en enkelt sektion.

Den mekaniske behandling ødelægger biomassens kompakte fibre. Derved kan vand bedre trænge ind i fibrene, samtidig med at mikroorganismerne lettere kan komme til at omdanne fibrene til biogas. Det giver mulighed for at fordoble indfødningen af tør biomasse i et biogasanlæg samtidig med, at der opnås en markant højere gasproduktion. En række forsøg med elefantgræs og halm viser således, at ved ekstrudering øges gasudbyttet for halm med 30 procent og for elefantgræs med 40 procent

Links til yderligere information
Handlinger tilknyttet webside